Federació Catalana d’Empreses de Telecomunicacions
Search

Publicada la nova Llei General de Comunicació Audiovisual

Amb més d’un any i mig de retard respecte al termini marcat per Brussel·les i molts interessos enfrontats, el passat 7 de juliol es va publicar en el BOE la nova Llei General de Comunicació Audiovisual (LGCA).

La Comissió Europea va denunciar el passat mes de maig a Espanya davant el Tribunal de Justícia de la UE per aquest retard en la transposició de la directiva de 2018 (vigent des de 2010) sobre serveis de comunicació audiovisual, que buscava actualitzar la legislació davant la irrupció de nous agents com les plataformes, protegir els usuaris, especialment els menors i garantir la diversitat cultural, lingüística i de gènere. La dificultat de conjugar els interessos de plataformes, productors audiovisuals, televisions tradicionals i partits polítics ha complicat la tramitació parlamentària de la llei.

Un dels objectius de la nova regulació és promoure el desenvolupament ordenat del mercat audiovisual, establint un terreny de joc equilibrat per a tots els prestadors de serveis que competeixen en el mercat per una mateixa audiència. No obstant això, la directiva europea imposa un límit que és el principi de país d’origen, pel qual els prestadors de serveis de comunicació audiovisual només estan subjectes a l’ordenament jurídic i a la jurisdicció de l’estat membre en el qual estan establerts. A més, aquesta reforma també contempla entre els seus objectius l’impuls d’Espanya com a plataforma europea de negoci, treball i inversió per a l’àmbit audiovisual, a través de l’Espanya Hub Audiovisual (Recollida en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència)

Els punts més controvertits del text publicat estan relacionats amb els següents aspectes:

  • Les quotes d’obra audiovisual europea en emissió o catàleg.
  • L’obligació de finançament d’obra audiovisual europea.
  • Les quotes en llengües cooficials per a les obres dirigides o creades exclusivament per dones.
  • La definició de qui és productor independent.
  • El finançament d’RTVE.
  • Les quotes de publicitat i la protecció a l’espectador.

Descarrega la Llei 13/2022, de 7 de juliol, General de Comunicació Audiovisual.

Compartir:
Facebook
X
LinkedIn
Email
WhatsApp
Telegram