Entendre el treball com una activitat que té uns horaris fixes i una relació contractual estable, exclusiva i perdurable serà, cada cop més, una excepcionalitat. Aquesta forma de concebre el treball responia a les necessitats de l’època industrial, en la que les persones quedaven subordinades a les necessitats de les màquines i d’un sistema d’organització amb produccions programades i planificades per al llarg termini.
La naturalesa del concepte de treball ha canviat i canviarà encara més en els propers anys i crec que simplifiquem molt l’anàlisi quan considerem que la tecnologia és el seu únic transformador. No podem ignorar altres factors com els canvis de certs valors socials i d’expectatives vitals de les noves generacions, l’absència d’alternatives a l’actual pacte social o, inclús, la pèrdua de referents morals que sovint fa que les empreses entenguin els seus beneficis sols en termes financers.
El treball líquid és la resposta natural als paràmetres del nou món; però cal recordar que no es tracta d’un model de relació que convingui sols a les empreses que busquen com reduir els riscos derivats de la rigidesa de la legislació laboral, sinó que també es converteix en l’opció preferida dels professionals de més alt valor que prefereixen sentir-se lliures i no veure’s limitats per unes direccions i propietats de menys vàlua que ells.
Però com mantenir unes relacions estables en aquestes condicions? Com afavorir marcs de referència que impulsin el major potencial d’aquesta força líquida?. Tots sabem la força que té l’aigua, si va en una direcció i està canalitzada.
Aplicat al treball, la direcció de la força del treball líquida ha de venir definida per un bon propòsit: una idea força per la que valgui la pena lluitar i que sempre ha d’anar molt més enllà del simple i pobre benefici econòmic. La canalització l’han de posar dos (i sols dos) principis molts clars, simples i inequívocs. Com va saber entendre la primera església, els deu manaments de la llei de Deu es resumeixen en dos. No en calen més.
(Publicat en Món Empresarial)
Carles Mendieta.
Consultor en desenvolupament directiu. Soci de Singular Net Consulting.