Federació Catalana d’Empreses de Telecomunicacions
Search

UHD Spain realitza la primera emissió simultània UHD HDR i SDR a Espanya

Qualsevol espectador pot veure documentals i altres continguts inèdits a través dels seus dispositius compatibles amb l’Ultra Alta Definició (UHD).

L’associació “UHD SPAIN: Impulsant junts la televisió del futur”, constituïda el passat 26 de gener de 2021 amb 30 socis de primer nivell, entre ells FECOTEL*, ha iniciat emissions de demostració UHD HDR i SDR via satèl·lit, terrestre i per Internet, mitjançant streaming. Aquesta primera emissió simultània consolida l’aposta d’UHD SPAIN per desenvolupar un marc de col·laboració entorn de les noves tecnologies audiovisuals, i especialment la UHD (Ultra Alta Definició), amb la finalitat de demostrar a la indústria i al públic en general el potencial d’aquest estàndard.

L’objectiu de l’associació és crear una plataforma de col·laboració de la indústria audiovisual i els creadors de continguts en Ultra Alta Definició, i fer arribar a tots els espectadors continguts UHD HDR i SDR perquè puguin gaudir i comprovar el valor d’aquesta tecnologia.

Emissió simultània: per satèl·lit, TDT i Internet.

Les emissions s’inicien des dels estudis de MEDIAPRO a Barcelona amb noves continuïtats cedides per VSN i sistemes de codificació de SAPEC. Des d’OVERON es recullen els senyals UHD HDR i SDR per a la seva distribució en els diferents mitjans: HISPASAT s’encarrega de l’emissió via satèl·lit; CELLNEX, AXIÓN, i TELECOM CLM distribueixen el senyal via TDT mitjançant més de 45 centres emissors de tota Espanya. La pàgina web oficial d’UHD SPAIN s’encarrega de la difusió per Internet, per a la qual ATEME realitza la codificació del contingut i DOLBY ha aportat la seva experiència i infraestructura per a la posada en marxa del servei en streaming d’aquesta primera demostració.

Per a poder rebre aquests canals UHD a través del televisor l’usuari, en funció de la tecnologia de recepció de la qual disposi, si és a través de TDT, ha de sintonitzar el canal corresponent a la seva zona, que pot consultar en la web oficial d’UHD Spain. Els espectadors podran així gaudir de més de 9 hores de continguts diferents i imatges inèdites.

Proves tècniques i el primer llibre blanc d’UHD SPAIN

En paral·lel a aquestes emissions, els diferents grups de treball de UHD SPAIN (captació, postproducció, codificació, emissió i recepció) realitzaran nombroses proves tècniques amb relació a HDR, WCG (Wide Color Gamut) i als paràmetres de transmissió necessaris, entre altres, i les conclusions de les quals es recolliran en el Llibre blanc que publicarà l’associació al novembre, amb motiu de la celebració del principal esdeveniment sobre Ultra Alta Definició a nivell mundial: la 4K HDR Summit (16-19 novembre 2021). 

UHD SPAIN va ser fundada per 30 socis, líders en tecnologia i continguts UHD: ADM, AMETIC, ATEME, ATRESMEDIA, AXIÓN, CÀNON, CELLNEX, DOLBY, EGATEL, FECOTEL, FENITEL, FRAUNHOFER, GSERTEL, HENNEO, HISPASAT, HURÍ, LAVINIA, MEDIAPRO, MEDINA MITJANA, ROHDE & SCHWARZ, RTVE, SAPEC, SECUOYA, TEDIAL, TELECOM CLM, TELEVÉS, TREDESS, UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE MADRID, UTECA i VESTEL.

*FECOTEL és l’òrgan de representació estatal de FECEMINTE (soci-fundador) i de les organitzacions territorials que formen part d’ella.

Compartir:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp