Federació Catalana d’Empreses de Telecomunicacions
Search

Actualització del Registre d’Operadors de la CNMC

Imatge: Amigos3D /PIXABAY

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha iniciat una actualització del seu Registre d’Operadors per adaptar-se a l’evolució dels serveis de comunicacions electròniques.

Com funciona el Registre d’Operadors de la CNMC?

La CNMC té un registre públic dels operadors que ofereixen serveis de comunicacions electròniques o que exploren una xarxa. Aquest registre conté informació rellevant com la raó social de l’empresa, l’adreça per a notificacions i les activitats per a les quals estan habilitats. Part d’aquesta informació es pot consultar a la seva pàgina web mitjançant la consulta global d’operadors. A més, també tenen actiu un Portal de l’Operador de Telecomunicacions perquè els prop de 3.300 operadors de telecomunicacions a Espanya disposin fàcilment de totes les seves dades.

Els operadors es registren amb una notificació, la qual cosa els permet actuar com a operadors de comunicacions electròniques i oferir serveis com telefonia fixa, mòbil, accés a Internet, transmissió de dades, enviament i emmagatzematge de missatges, entre d’altres.

Per què actualitzen ara el Registre?

Des de l’entrada en vigor de la nova Llei 11/2022, de 28 de juny, General de Telecomunicacions (LGTel), els serveis de comunicacions electròniques es classifiquen de manera diferent. Per aquest motiu, el Registre d’Operadors s’està actualitzant com a part del Pla d’Actuacions 2023 de la CNMC.

Canvis Destacats:

  • El servei de correu electrònic, independent de la numeració, ja no s’inscriu al Registre d’Operadors, però s’ha de comunicar per a fins estadístics i censals.
  • Els serveis d’accés a bases de dades i els serveis de guies electròniques d’abonat ja no requereixen inscripció en el Registre d’Operadors, i no cal notificació prèvia per a la seva prestació.
  • Cancel·lació de les xarxes de canalitzacions i de les xarxes de serveis d’allotjament, ja que ara es consideren recursos associats i no necessiten inscripció ni notificació per a la seva explotació.
  • Cancel·lació dels serveis de comunicacions vocals d’ordinador a ordinador i serveis de veu i dades entre ordinadors, ja que són serveis interpersonals independents de la numeració, que ja no s’han de notificar, tot i que s’han de comunicar per a fins estadístics i censals.

Pròximes Passes:

El procés d’actualització encara no ha finalitzat, i es preveuen noves actuacions pròximament. Per exemple, l’any vinent,  es modificaran altres categories del Registre d’Operadors per ajustar-les a les tipologies actuals dels serveis de comunicacions electròniques segons la LGTel.

 

Accediu a l’entrada del blog de la CNMC.

Compartir:
Facebook
X
LinkedIn
Email
WhatsApp
Telegram